

2019/SOM3/CTI/WKSP3/001

## Agenda

Submitted by: Japan



Free Trade Area of Asia-Pacific Capacity Building Workshop on Competition Policy: Sharing Good Examples of Free Trade Agreements and Economic Partnership Agreements Puerto Varas, Chile 24 August 2019

## (CTI 04 19T) FTAAP Capacity Building Workshop on Competition Policy under the 3<sup>rd</sup> REI CBNI: sharing good examples of FTAs/EPAs

24 August 2019 Enjoy/Tronador, Puerto Varas, Chile

## <u>Programme</u>

08:30-09:00	Registration
09:00-09:10	Opening Remarks
(10 mins)	Mr. Justin ALLEN, CTI Chair Ms. Naoko UEDA, Director APEC Division, Economic Affairs Bureau, Ministry of Foreign Affairs, Japan
09:10-09:20	Introduction
(10 mins)	Report on the results of collecting data on components of the Competition
	Chapter on FTAs/EPAs recently concluded by APEC economies
	Mr. Hiroshi KUDO, Negotiator for Economic Partnership Agreements, Economic Partnership Division, Economic Affairs Bureau, Ministry of Foreign Affairs, Japan
09:20-11:10	Session 1
(110 mins)	Examples of FTAs/EPAs including "desirable elements" in the Competition
	Chapter
	<ol> <li>Good practice of "Addressing anti-competitive activities" (30 mins)</li> <li>Ms. Nadia VASSOS, Former Negotiator for Competition Policy Chapters for the Government of Canada</li> </ol>
	2. Good practice of "technical cooperation" (30 mins)
	Mr. Hideyuki SHIMOZU, Senior Planning Officer, International Affairs Division, Secretariat,
	General Secretariat, Fair Trade Commission, Japan
	<ol> <li>Good practice of "technical cooperation" and its benefits (30 mins)</li> <li>Mr. Benjamin E. RADOC, Jr, Director, Economics Office, Philippine Competition Commission</li> </ol>
	(Open the floor for discussion and Q&A) (20 mins)
11:10-11:20	Coffee Break
(10 mins)	
11:20-12:40	Session 2
(80 mins)	Examples of FTAs/EPAs including "optional elements"
	1. Cooperation between agencies, best practices of cooperation/coordination of enforcement
	activities, and policy) (30 mins) Mr. Timothy LONGMAN, International Counsel in the Antitrust Division of the Department of Justice, USA
	<ol> <li>Good practice of cooperation among the competition authorities (30 mins)</li> <li>Ms. Julie GLASGOW, Director, Competition Law Implementation Program, Australian Competition and Consumer Commission (ACCC)</li> </ol>
	(Open the floor for discussion and Q&A) (20 mins)

12:40-14:10	Lunch
(90 mins)	
14:10-15:30	Session 3
(80 mins)	Impacts of high-quality and comprehensive FTAs/EPAs on the economic
	circumstances (30 mins*2) Mr. Nick MALYSHEV, Head of Division, Regulatory Policy Division, OECD Ms. Ximena ROJAS PACINI, Lawyer, Counselor Competition Division, Estudio Alessandri, Chile (Open the floor for discussion and Q&A) (20 mins)
15:30-15:40	Wrap Up and Closing
(10 mins)	Mr. Hiroshi KUDO, Negotiator for Economic Partnership Agreements, Economic Partnership Division, Ministry of Foreign Affairs, Japan
	(Participants to fill the evaluation form)