

2022/SOM3/CTI/WKSP/001

Agenda

Submitted by: Chile



Workshop on Current Trends on Dispute Settlement Mechanisms in Trade Agreements Chiang Mai, Thailand 25 August 2022





CTI

AGENDA

(v. 19.08.2022)

APEC Workshop on Current Trends on Dispute Settlement Mechanisms in Trade Agreements

Thursday 25 August 2022

Shangri-La Hotel, Chiang Mai, Thailand

(Hybrid Event)

There will be opportunity for Q&A at the end of each session All the time slots are in local Thailand time (UTC+7)

- MORNING SESSION -

09:00 – 09:15 **Welcome Remarks** (15 mins)

Ms. Cecilia Arroyo, Director of Legal Affairs, Undersecretariat of International Economic Relations, Chile.

09:15 - 09:55

Keynote Speaker Presentation on the General Context of Dispute Resolution and the Different Approaches of APEC Economies (25 mins)

Mr. Jonathan Fried, PECC Adviser; formerly G20 Sherpa and Coordinator for International Economic Relations at Global Affairs Canada, Ambassador and Permanent Representative of Canada to the World Trade Organization (WTO); and Ambassador to Japan. Questions & Answers (15 mins)

09:55 - 10:30

Presentation of the Key Findings of the Preliminary Report and a Brief Overview of Dispute Settlement Mechanisms in Asia-Pacific Trade Agreements (20 mins)

Mr. Felipe Tagle, Head of the International Law Division, Undersecretariat of International Economic Relations, Ministry of Foreign Affairs, Chile.

Ms. Catalina Cheuque, Legal Advisor of the International Law Division, Undersecretariat of International Economic Relations, Ministry of Foreign Affairs, Chile.

Questions & Answers (15 mins)





CTI

10:30 – 10:45 **Coffee Break** (15 mins)

10:45 – 12:30 <u>Session 1</u>: Panel on dispute settlement mechanisms in Subject Matter Chapters in Trade Agreements (others than Dispute Settlement Chapters) (1 hour 45 min)

Moderator: Mr. Eduardo Pedrosa, Secretary General, PECC

- Ms. Rosalinda Toxqui, Legal Director, Undersecretariat for Foreign Trade, Mexico.
- Ms. Locknie Hsu, Professor, School of Law, Singapore Management University (SMU).
- Ms. Alice Tipping, Lead, Sustainable Trade and Fisheries Subsidies at the International Institute for Sustainable Development.
- Ms. Rohini Acharya, Chief of the Section on Regional Trade Agreement, WTO.

12:30 – 14:00 **Lunch Break** (1 hour and a half)

- AFTERNOON SESSION -

14:00 – 15:30 <u>Session 2</u>: Panel on Arbitral Proceedings: Key Issues related to the Choice of Forum (90 mins)

Moderator: Mr. Jonathan Fried

- Mr. Azusa Kikuma, Principal Deputy Director of Economic Dispute Settlement Division, International Legal Affairs Bureau, Japan.
- Mr. Ross Bidlingmaier, Legal Advisor to the U.S. Mission to the WTO, United States.
- Mr. Pathkamol Dattibongs, Senior Trade Officer, Bureau of European Affairs, Department of Trade Negotiations, Ministry of Commerce, Thailand.
- Ms. Esmé Shirlow, Associate Professor, Australian National University.

15:30 – 15:45 **Coffee Break** (15 mins)





CTI

15:45 - 16:45

Session 3: Panel on the Perspective of stakeholders on Dispute Settlement Mechanisms in Trade Agreements (60 mins)

Moderator: Mr. Blake van Velden, Chair of APEC's Committee on Trade and Investment

- Mr. Jaemin Lee, Professor, School of Law, Seoul National University.
- Ms. Yuka Fukunaga, Professor, Faculty of Law, Waseda University.
- Mr. Tejus Chauhan, Director for South Asia, ICC Arbitration & ADR, ICC International Court of Arbitration.

16:45 - 17:00

Closing Remarks (15 mins)

Ms. Krasna Bobenrieth, Head of APEC Division, Undersecretariat of International Economic Relations, Ministry of Foreign Affairs, Chile.

The Workshop will be conducted in English.

The agenda is subject to changes.